×

Koktajlowa środa - zielony koktajl z młodym jęczmieniem i jagodami goji

Kochani czas na koktajlową środę i kolejny pyszny przepis tym razem na zielony zdrowy koktajl. W rolach głównych zielony młody jęczmień oraz jagody goji :) Chcecie spróbować? Musicie koniecznie!
Zielone koktajle są bardzo zdrowe - ale pamietajmy, aby zachować umiar i nie szaleć za mocno. Jeśli przygotowujemy taki koktajl najlepiej zrobić to na bazie wody/mleka roślinnego dodać jedno zielone warzywo np. jarmuż, szpinak, seler itp plus jeden max dwa owoce i ddodatki takie jak len mielony, młody jęczmień, różne orzechy, jagody goji itp. Warto zmieniać zielony składnik - aby codziennie nie pić ciągle tego samego tylko szpinak i szpinak, ale raz szpinak innym razem jarmuż a kolejnym seler naciowy i może jeszcze coś innego - wedel gustu.

 Mój koktajl to:

1/2 szklanka wody
Garść jarmużu
1 duże jabłko
1 łyżeczka zielonego młodego jęczmienia
i na wierzch szczypta jagód goji wraz z ziarnami słonecznika :)

Zmixowałam składniki w blenderze oprócz jagód goji i słonecznika - bo ich użyłam do ozdoby, ale na końcu i tak są zjadliwe - nawet trzeba :D
Zielony młody jęczmień  właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu. 
  • jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi
  • posiada frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego
  • jest pomocny w przeciwdziałaniu i leczeniu wielu chorób takich jak: cukrzyca, choroby serca, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia , bezsennośc, nadwaga i otyłość
  • dzięki zawartości błonnika wspomaga proces metabolizmu
Jagody Goji Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że goji berries to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.
  •  świeże posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) ale suszone jagody nie są już tak bogatym źródłem witaminy C.  
  • w ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E.
  • są najbogatszym źródłem karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie
  • zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6
  • Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu
  • zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy

Polecam Wam więc takie zdrowe mixowanie - ja staram się pić przynajmniej 1 zielony koktajl dziennie :)


Pozdrawiam serdecznie :*


Brak podobnych postów

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 Revelkove Love , Blogger