Świąteczna wariacja na temat tiramisu - z jabłkiem, cynamonem i goździkami! Palce lizać!
Muszę Wam powiedzieć, że naszła mnie ostatnio ochota na coś słodkiego, ale niestandardowego. Uwielbiam tiramisu i postanowiłam wyczarować taki deser tylko z lekką nutką wariacji. Świąteczne smaki to bezspornie jabłko, cynamon i goździki i w taką stronę właśnie poszłam. Pokaże Wam co takiego powstało. A moją inspiracją były oryginalne soki.
Do przygotowania deseru potrzebujesz:
4 jajka
500g sera mascarpone
cukier
biszkopty jedno opakowanie
odrobinę kakao
szczyptę cynamonu
Mój przepis na Tiramisu z nutką jabłka, goździku i cynamonu.
W standardowym tiramisu najważniejszym składzikiem jest kawa, a u mnie w tym przypadku pierwsze skrzypce zagrał Oryginalny Sok jabłko, cynamon i goździki. Pokroiłam biszkopty i przygotowałam miseczkę na sok.
Kolejnym krokiem było oddzielenie w jakach białek od żółtek, Żółtka zmiksowałam na gładką masę z cukrem, białka ubiłam na gęstą pianę. Do żółtek dodałam ser mascarpone i dobrze wymieszałam.
Do masy z mascarpone dodałam ubite białka i odrobinę cynamonu. Powstała gładka masa. Oddzieliłam część masy i dodałam do niej kakao, aby powstała brązowa masa o lekko kakaowym smaku.
Zamoczyłam biszkopty w soku z jabłko, cynamon i goździki i rozpoczęłam układanie warstw.
Na koniec udekorowałam wszystko kakaem i śnieżynkami i włożyłam do lodówki.
Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, bo tak wariacja to niesamowite połączenie smaków. Uwielbiam jabłka z cynamonem oraz goździkami i tiramisu w takiej wersji to absolutne niebo w gębie. Jeśli lubicie eksperymentować, można też użyć oryginalnego soku np. jabłka z imbirem to również takie świąteczne smaki. A dzięki oryginalnym sokom mamy wszystko pod ręką. Samo przygotowanie takiego deseru zajmuje maksymalnie pół godziny, jedynie na co trzeba poczekać dłużej, aby masa zsiadła się dobrze w lodówce - najlepiej kilka godzin, a nawet całą noc. Wrażenia smakowe gwarantowane!