Koktajlowa środa. Owocowo-warzywny mix z jarmużem
Wracam do Was z przepisami na pyszne koktajle. Dzisiaj na tapecie zielony owocowo-warzywny mix z jarmużem. Zapraszam :)
Jarmuż jest dla wielu z nas mało znany i za rzadko używany w różnego rodzaju posiłkach. Dla mnie idealnie nadaje się jako dodatek do zielonych koktajli :) Niestety sezon na ten najlepszy jarmuż powoli się kończy - ale jeszcze do końca wiosny można spotkać go na targowiskach czy w supermarketach - ja swój kupuję często w Biedronce. Najlepszy jest taki po pierwszych przymrozkach, więc jeśli nie w tym roku - to w następnym bardzo Wam polecam dodawanie jarmużu do koktajli. A dlaczego?
Jarmuż to warzywo lekkostrawne i niskokaloryczne. 100 g dostarcza nam ok. 40 kcal i ok. 3,8 g błonnika. Korzyści zdrowotne związane są przede wszystkim z wysokim stężeniem przeciwutleniaczy: beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, witaminy C, witaminy E, a także witaminy K ( oraz składników odżywczych zawierających siarkę).
- zawiera potężne antyoksydanty bardzo korzystne dla zdrowia, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
- W 100 g jarmużu znajduje się 39 550 µg luteiny
- jest bogaty w kwasy fenolowe, konkretnie kwas hydroksycynamonowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca
Moja mieszanka koktajlowa zawierała (na 2 duże porcje):
- 1 pomarańcz
- 1 banan
- 1 kiwi
- 2 łyżeczki miodu
- garść jarmużu
Jest to jedno z moich ulubionych połączeń i taki koktajl często u mnie gościł :)
A oto efekt - prawda, że wygląda smakowicie?:)
Jakie koktajle polecacie obecnie? :)